Ένα παλιό σύνθημα από κάποια ομάδα του αναρχικού χώρου έλεγε με απλή φιλοσοφική διάθεση σε κάποιον τοίχο.
τα αφεντικά και το κράτος σε χρειάζονται, εσύ δεν τα χρειάζεσαι...
Ας το δούμε λίγο αυτό σε σχέση με τον χρόνο και με την εξέλιξη της τεχνολογίας μετά την Βιομηχανική Επανάσταση, 1801 και μετά... να πούμε απλά πως η λέξη "επανάσταση" χρησιμοποιείται καταχρηστικά δίπλα στο Βιομηχανική γιατί ήταν κάτι που επιβλήθηκε "από τα πάνω" στους "από κάτω". Στο βιβλίο του Καρλ Πολανύι "ο μεγάλος μετασχηματισμός" περιγράφεται λεπτομερώς πως έγινε αυτό. Εκατομμύρια άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους λόγω τεχνητής φτώχειας και στοιβάχτηκαν στις πόλεις για να δουλέψουν σε κάθε είδους κάτεργο. Υψικάμινοι φύτρωναν σαν μανιτάρια στα περίχωρα των πόλεων και ανήλικα παιδιά δούλευαν σε ανθρακωρυχεία. Γρήγορα όμως φάνηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Ήδη από το 1809 οι Λουδίτες στην Αγγλική ύπαιθρο έσπαζαν ή έκαιγαν τους πολυώροφους μηχανικούς αργαλειούς που τους πετούσαν στην ανεργία και την εξαθλίωση. Εξειδικευμένοι εργάτες μαλλιού και υφαντές από καλοπληρωμένοι τεχνίτες γινόταν σκλάβοι σε ορυχεία ή σε φάμπρικες. Χρειάστηκαν μερικές ακόμα δεκαετίες για εμφανιστεί το κίνημα που έμεινε στην ιστορία ως Κομμουνισμός με συμβολική ημερομηνία γέννησης το 1871. Η Παρισινή Κομμούνα.
Αυτή η "αλλαγή εποχής" έχει αναλογίες με το σήμερα. Οι αυτοματισμοί στις τεχνολογίες έχουν κάνει τόσο περιττό τον εργάτη που σε λίγο πραγματικά τα αφεντικά δεν θα μας χρειάζονται πια. Ίσως κρατήσουν μερικούς εξειδικευμένους για τα βασικά αλλά θα τους έχουν στο τρέξιμο μέχρι κατάρρευσης. Άλλωστε και το πιο εξειδικευμένο γρανάζι δεν παύει να είναι αναλώσιμο με ανταλλακτικό να περιμένει στο ράφι της ανεργίας.
Ένα παράδειγμα του πως απαξιώνεται ο προλετάριος μας έρχεται από ένα δικαστήριο της Σουηδίας όπου το συνδικάτο εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο προσέφυγε ενάντια στην εταιρεία. Ο λόγος ήταν πως οι αυτοματισμοί είχαν εξελιχτεί σε τέτοιο βαθμό που ο εργάτης που "χειρίζονταν τα κουμπιά" σε ένα τομέα του εργοστασίου δεν έβλεπε κανέναν άλλον εργάτη (μια που ό άλλος χειριστής σε άλλο τομέα ήταν εκτός του οπτικού του πεδίου). Ένοιωθε μοναξιά και πάθαινε κατάθλιψη. Η υπόθεση στάθηκε σοβαρά στο δικαστήριο με ιατρικές γνωματεύσεις και πήρε θετική απόφαση. Το δικαστήριο επέβαλε στην εταιρεία να αναμορφώσει το χώρο και να αναδιατάξει τους αυτοματισμούς με τρόπο τέτοιο ώστε οι εργάτες να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Σοσιαλισμός λέμε... η ανθρώπινη μασκούλα του καπιταλισμού. Maskirovka λέγεται στα Ρώσικα.
Οπότε τελικά ισχύει αυτό που έλεγε το αρχικό σλόγκαν? Εμείς χρειαζόμαστε αυτούς ή αυτοί εμάς? Κάποιος εξυπνάκιας θα μπορούσε να πει πως ισχύουν και τα δύο αλλά εδώ δεν πρόκειται για την Γάτα του Σρέντιγκερ. Η απάντηση είναι πως πριν το 1800 αυτοί είχαν την ανάγκη μας όχι εμείς την δική τους. Από τότε η κλεψύδρα έχει γυρίσει και φαίνεται πως αρχίζουμε να τους έχουμε περισσότερο ανάγκη εμείς "οι από κάτω" από ότι μας έχουν ανάγκη αυτοί "οι από πάνω".
Σκεφτείτε το λιγάκι. Την εποχή του Σουλεϊμάν του Σφαζωπρεπή οι άνθρωποι που ζούσαν στα χωριά της αυτοκρατορίας ήταν κατά 99% αυτάρκεις αλλά και ολιγαρκείς. Ο φοροεισπράκτορας ερχόταν με τους μπάτσους του δυο φορές το χρόνο να εισπράξει το χαράτσι και οι ντόπιοι το πληρώνανε για να μη βρουν το μπελά τους. Πέρα από αυτό όμως οι χωρικοί πραγματικά δεν τους είχαν ανάγκη. Ξέρανε πως να τα βγάλουν πέρα. Είχαν τα χωραφάκια τους, τα γιατροσόφια τους, τις κότες και τα γίδια τους, τις μικρές βιοτεχνίες τους. Τώρα ?
Τώρα άμα κλείσουν ΑΤΜ, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ (οι τρεις πυλώνες του πολιτισμού που χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα άρα με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια) κλάψτε μανούλες. Η ζωή μας θα έχει πατώσει τελείως σε 28 μέρες όσο και η περίοδος της γυναίκας ή ο κύκλος της σελήνης. Στις 33 μέρες θα κάνει την εμφάνιση της η Εκάτη και θα αρχίσει ο φρενήρης κανιβαλισμός. Η ανθρωποφαγία είναι δοκιμασμένη λύση εδώ και χιλιετίες. Το θέμα είναι θα εμφανιστεί ή όχι ένα ανθρώπινο κίνημα, επανάσταση, εξέγερση (όπως θέλετε πείτε το) που να σταματήσει αυτή την κατρακύλα προς τη χαβούζα? Ζούμε την Αποκάλυψη αυτό είναι γεγονός, λέμε για μια γενιά που δοκιμάζει την τύχη της αλλιώς, κάπως αλλιώς.
Αυτή τη φορά πάντως δεν θα είναι κομμουνισμός, θα είναι μηδενισμός.
Ένας αντικομουνιστής χριστιανός παπάς είχε πει σε μια κρίση ειλικρίνειας. "Δεν έχει νόημα να καταπολεμήσουμε τον Κομμουνισμό και την άθεη επανάστασή του αν δεν κοιτάξουμε πραγματικά τα αίτια της αναταραχής της εποχής μας. Η φτώχεια και η καταπίεση στους αδύναμους από τους δυνατούς δεν θα συνέβαιναν αν οι δυνατοί ακολουθούσαν πιστά την διδασκαλία του Ιησού Χριστού και οργάνωναν δίκαια την κοινωνία. Τα παλιά αιτήματα για δικαιοσύνη, ελευθερία, ειρηνική επίλυση των διαφορών και ισονομία είναι πάντα επίκαιρα. Καταπατώνται όμως κάθε στιγμή με μικρούς σεισμούς στις ανθρώπινες κοινωνίες σε αναμονή του Μεγάλου Σεισμού που θα θυμίζει την Αποκάλυψη. Ο Καπιταλισμός που με τις αδικίες του ώθησε στο παρελθόν τίμιους εργαζόμενους ανθρώπους προς τον Κομμουνισμό τώρα τους σπρώχνει στο χείλος του γκρεμού. Εμείς οι άνθρωποι που με ηθελημένη άγνοια συμμετέχουμε σε αυτό το Σύστημα της Καταπίεσης έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και όσο δεν τον καταλαβαίνουμε τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση και το αδιέξοδο. Η κατάρρευση του Κομμουνισμού το 1991 δεν αμνηστεύει τον Καπιταλισμό που συνεχίζει να εγκληματεί."
Μην ξεχνάμε πως ο Καπιταλισμός σκορπούσε παράνοια, μιζέρια, δυστυχία, θλίψη και θάνατο για τους πολλούς πολύ πριν τον σταλινικό κομμουνισμό ή τον χιτλερικό φασισμό, τα δίδυμα παιδάκια του. Στο κοντινό μέλλον πολλοί θα μπερδευτούν και θα νομίσουν πως επανάκαμψε ο "εθνικισμός" λόγω του Πολέμου αλλά πως γίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο στην Κοσμοπολίτικη Παγίδα της "πολιτικής ορθότητας" που ζούμε? Εμετικός φασισμός με "καλούς" τρόπους, μια τεχνοφεουδαρχία χωρίς δάκρυα αλλά με τόνους ψυχοφαρμάκα, ναρκωτικά, αχαλίνωτο σεξουαλισμό, οθόνες και εμβολιαστική πρέζα. Το Κλουβί έχει κλειδώσει, το Κλειδί έλιωσε. Τα ποντίκια είναι στριμωγμένα πολύ άσχημα περιμένοντας το Θεαματικό Γεγονός.
Ο Γκυ Ντεμπόρ στο μνημειώδες έργο του "Η Κοινωνία του Φυράματος" είχε πει: Στον Αντεστραμμένο Κόσμο του Θεάματος, η Αλήθεια είναι μια στιγμή του Ψεύδους
όλα είναι ένα ψέμα - κι όλο χύνεται το αίμα, σπαταλιέται και πουλιέται κάθε μέρα για ακόμα ένα ψέμα.
Δώσε Πίστη στο Χρήμα το πιο ισχυρό και εθιστικό παραισθησιογόνο της εποχής μας. Σκύψε το κεφάλι και δούλευε. Πάρε εμβόλια και βόλια στο κεφάλι αν δεν κάθεσαι φρόνιμα. Ποτέ δεν σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος. Να σπείρουν το φόβο. Πάντα έτσι ήτανε. Πάντα έτσι θα είναι. The poor always being fucked by the rich. Always had, always will.
Όταν συνειδητοποιήσεις πως είσαι τελειωμένος/η κι ότι οι θερμοπυρηνικές υδρογονοβόμβες έρχονται, τότε θα είσαι έτοιμος/η για την έφοδο στον ουρανό. Κι όσο οι λοβοτομημένοι εθελόδουλοι νομίζουν πως δίνουν το βήμα της εποχής τόσο τα Αγόρια και Κορίτσια της Εξέγερσης εφαρμόζουν το παλιό ρητό.
ΠΕΤΡΑ ΣΤΗ ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ
Ορμάτε τους, μη μασάτε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα έτσι κι αλλιώς.