27.2.22

ο παλιός πόλεμος στην Ουκρανία

 

 

 Διευκρίνιση: το παρών ιστολόγιο δεν στηρίζει την διεξαγωγή κρατικών πολέμων ούτε παίρνει το μέρος του μικρότερου κακού. Θεωρεί τον οργανωμένο πόλεμο μια ακόμα ανθρώπινη αθλιότητα ανάμεσα σε πολλές άλλες .

 Για τον πόλεμο που ξεκίνησε πρόσφατα αν θέλουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει πρέπει να ξέρουμε τι έγινε στην Ουκρανία στον Β' Παγκόσμιο. Ήταν η μεγαλύτερη από τις 5 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (την Λευκορωσία, την Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία) που κατέλαβαν εξολοκλήρου οι Ναζί.  Το 1943-44 κατά την υποχώρηση μετά την ήττα του γερμανικού στρατού στο Στάλινγκραντ ανακαταλήφθηκε από τους Σοβιετικούς. Εκατομμύρια νεκροί και ολική καταστροφή των υποδομών ήταν το αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης. Μερικά στιγμιότυπα του πολέμου στο Ανατολικό Μέτωπο του Β'Π.Π. (στην περιοχή της Ουκρανίας) μπορεί να βρει κανείς στους παρακάτω συνδέσμους.

Μάχη του Κιέβου el.wikipedia.org/wiki

Θύλακας Τσερκασύ-Κορσούν rogerios.wordpress.com/tag

Δεύτερη μάχη του Χάρκοβο www.ptisidiastima.com/1942-2nd-battle-kharkov/

Τρίτη μάχη του Χάρκοβο el.wikipedia.org/wiki/%CE

Πολιορκία της Σεβαστούπολης, κατάληψη της Κριμαίας από τους Ναζί el.wikipedia.org/wiki

Τα SS στον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο www.mixanitouxronou.gr/i-ematovammeni-istoria-ton-es-es-na-skorpas-to-thanato-ke-na-dechese-to-thanato-o-christos-ine-o-gios-mia-ioudeas-pornis/

Einsatzgruppen, οι παραστρατιωτικοί εκτελεστές αμάχων el.wikipedia.org/wiki/Einsatzgruppen

Babi Yar , το φαράγγι των μαζικών τάφων el.wikipedia.org/

Το πογκρόμ του Λβίβ el.wikipedia.org/wiki/

Στεπάν Μπαντέρα, ο ιδρυτής του ουκρανικού εθνικισμού el.wikipedia.org/wiki

Το πογκρόμ της Οδησσού, 1941 www.history-point.gr/v-pagkosmios-i-megalyteri-sfagi-ektos-stratopedon-roymanoi

Γολοντομόρ, ο λιμός του 1932-33 στην Ουκρανία el.wikipedia.org/wiki/

 Η πολύπαθη αυτή χώρα που είχε την ατυχία να βρεθεί στον δρόμο του Χίτλερ και του Στάλιν έχει σαν σημαία της το γαλάζιο (του ουρανού) και το κίτρινο των πεδιάδων με εκατομμύρια στρέμματα σιτάρι και ηλιοτρόπια. Ήταν η γεωγραφική περιοχή που είχε την έδρα του το Βασίλειο των Χαζάρων από τον 9ο ως τον 11ο αιώνα μ.Χ. οι οποίοι κατακτήθηκαν από τους Μογγόλους και έγινε Χανάτο της Χρυσής Ορδής. Χρειάστηκαν δύο αιώνες, με σημείο καμπής την νίκη των Ρους στη Μάχη του Κουλίκοβο για να απωθήσουν οριστικά οι σλάβοι του μογγόλους. Σημερινοί ωστόσο απόγονοι των λαών της ανατολικής ασιατικής στέπας είναι η εθνική-θρησκευτική μειονότητα των Μωαμεθανών Τατάρων της Κριμαίας. Η Ουκρανία μαζί με τις χώρες του Βίζενγκραντ και της Βαλτικής ήταν η κοιτίδα των Ασκεναζίμ Εβραίων που μιλούσαν τα γίντις και συνολικός στόχος της φυλετικής πολιτικής εξόντωσης του Γ' Ράιχ. Στην ευρύτερη περιοχή λάβανε χώρα τα χειρότερα γενοκτονικά εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου. Το 1991 με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έγινε ανεξάρτητο κράτος. Μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν το 2014 κυβερνάται από έναν συνασπισμό κομμάτων όπου συμμετέχει και το ακροδεξιό-νεοναζιστικό κόμμα και καλύπτει πολιτικά τις εγκληματικές ενέργειες των παραστρατιωτικών (Δεξιός Τομέας, Τάγμα Αζόφ) στην Ανατολική Ουκρανία.

 Η πιο γνωστή εγκληματική ενέργεια ήταν ο εμπρησμός του Εργατικού Κέντρου της Οδησσού (2 Μάη 2014) με 50 νεκρούς. www.alfavita.gr/koinonia/126278_oi-neonazi-prota-biasan-straggalisan-kai-dolofonisan-sto-ktirio-toy-syndikatoy-i

 Από την αθλιότητα της "πανδημίας" που είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει περάσαμε στην αθλιότητα του πολέμου που έχει αρχίσει να φουντώνει για να μένουν οι υπήκοοι φοβισμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους εσαεί. Το μέλλον προμηνύεται ζοφερό.

1.2.22

η διεθνής των φουκαράδων

 

  Το πρόβλημα της βίας στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν είναι καθεαυτό ότι υπάρχει αλλά ότι είναι θανατηφόρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος σε κλωτσήσει ή γρονθοκοπήσει μπορεί αργότερα να σου ζητήσει συγνώμη και να δεχτεί να τον κλωτσήσεις ή να τον γρονθοκοπήσεις και εσύ για να εξιλεωθεί για το λάθος του. Αν όμως πυροβολήσεις κάποιον στο κεφάλι είναι αδύνατο να του ζητήσεις μετά συγνώμη γιατί δεν θα υπάρχει πια.

  Πάρτε για παράδειγμα το γαλατικό χωριό στο κόμικ Αστερίξ. Οι χωριανοί συχνά πυκνά παίζανε σφαλιάρες και μπουνιές μεταξύ τους αλλά αυτό ήταν κάτι σαν επιθυμητή εκτόνωση. Κάθε φορά που η απειλή των ρωμαίων γινότανε ορατή ξεχνούσαν τις διαφορές τους και αντιμετωπίζανε την απειλή ενωμένοι. Το μίσος λοιπόν είναι κάτι σχετικό.

Ας κάνουμε μια φανταστική υπόθεση για να το διασαφηνίσουμε καλύτερα. Μια από τις περιπτώσεις λαών που έχουν θανάσιμο μίσος μεταξύ τους είναι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι. Αυτό κρατάει από το 1948 και τη Νάκμπα, την βίαιη εκτόπιση των Παλαιστίνιων από τη γη τους. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως μια εξωγήινη φυλή αποκρουστικών εντομοειδών εισβάλει στην περιοχή και αρχίζει να σκοτώνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για να πάρει τη γη τους. Μπροστά στην απειλή είναι σίγουρο πως τα σκληρότερα στελέχη της Μοσάντ θα συνεργαζόταν με τους πιο φανατικούς της Χαμάς για να αντιμετωπίσουν την εισβολή. Σκεφτείτε την αμηχανία που θα ένοιωθαν αυτοί οι ταγμένοι πολεμιστές όταν θα κάλυπτε ο ένας την πλάτη του άλλου απέναντι στον νέο εχθρό. Το μίσος για έναν κοινό εχθρό που απειλούσε και τους δύο εξίσου θα λειτουργούσε ως εξομαλυντής στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αυτό είναι κάτι που το έχουμε δει και σε πραγματικές καταστάσεις μέσα στην ιστορία. Η διαφορά όμως είναι πως η απειλή δεν ήταν πάντα αληθινή. Στις ΗΠΑ πριν τον Β'ΠΠ οι μαύροι ήταν ο πάτος του βαρελιού. Μετανάστες από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες είχαν διαφορές μεταξύ τους αλλά τους μαύρους τους περιφρονούσαν όλοι με το ίδιο ρατσιστικό μίσος. Στην Γερμανία από το 1933 μέχρι το 1945 ήταν οι Εβραίοι, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι Αρμένιοι, στην Σοβιετική Ένωση τα κοινωνικά παράσιτα (οι τεμπέληδες), στην μετεμφυλιακή Ελλάδα οι κομμουνισταί, στην Αυστραλία οι Αβορίγινες μέχρι το 1950 που σταμάτησε η επίσημη πολιτική εξόντωσης κ.ο.κ.

Σήμερα είναι οι ανεμβολίαστοι, αύριο θα είναι οι χωρίς barcode στο μέτωπο και μεθαύριο όσοι δε θα δέχονται ότι καινούρια μαλακία τους πει το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι αξιοσημείωτο το πως οι εξαθλιωμένοι όλων των εθνών και φυλών συσπειρώνονται όταν έχουν κάποιον να μισήσουν ή να περιφρονήσουν. Μάλλον έχει να κάνει με αυτό που λένε "πάρε έναν βλάκα και δείξε του έναν ακόμα πιο βλάκα για να νοιώσει έξυπνος".

Η λειτουργία αυτού του φαινομένου μέσα στις κοινωνίες είναι καθαρά χειραγωγητική. Εξαπατά τους εξαθλιωμένους λέγοντάς τους "κοίτα αυτοί είναι πιο εξαθλιωμένοι από σένα". Έτσι ο κάθε φουκαράς μπορεί επιτέλους να νοιώσει καλύτερα μέσα στην κατάντια του.

Όσο και να τον κάνεις όμως να νοιώσει καλύτερα ή πιο ασφαλής δεν παύει να είναι ένας εξαθλιωμένος κακομοίρης. Φουκαράδες όλου του κόσμου ενωθείτε !!

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)