1.10.10

Αλισιβερίσια χρηµατιστών µε προβεβληµένους πανεπιστηµιακούς και την τραπεζική βιοµηχανία - Oι οικονοµικές σχολές «εργαστήρια απάτης»

..

Από το άρθρο Δρόμοι του Ρούσσου Βρανά στα ΝΕΑ
.

Εχουν γραφτεί...
... και έχουν ειπωθεί τόσο πολλά για την τρέχουσα οικονοµική κρίση, που δύσκολα µπορεί κανείς να γράψει ή να πει κάτι παραπάνω.
Οµως οι κριτικοί συµφωνούν ότι το ντοκιµαντέρ «Ιnside job» («Δουλειά από τα µέσα») του Φέργκιουσον καταφέρνει να δείξει αυτό το παραπάνω.
Ξεσκεπάζει τα κρυφά αλισιβερίσια των χρηµατιστών µε προβεβληµένους πανεπιστηµιακούς και µε την τραπεζική βιοµηχανία.
Η άποψη του σκηνοθέτη ταυτίζεται µε την άποψη του οικονοµολόγου Ουίλιαµ Μπλακ, που τον περασµένο Απρίλιο είχε χαρακτηρίσει την ιδεολογία της Γουόλ Στριτ ως «εγκληµατική», τους ανθρώπους της ως «αντικοινωνικά στοιχεία» και τις οικονοµικές σχολές ως «εργαστήρια απάτης».

Ο τόπος...
... όπου η παγκόσµια οικονοµική κρίση παίρνει σήµερα µια δραµατική τροπή είναι σίγουρα η Ισλανδία. Δεν αποκλείεται να δούµε εκεί τον πρώτο πολιτικό ηγέτη πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για πράξεις και παραλείψεις που έχουν σχέση µε την παγκόσµια κρίση. Με πλειοψηφία 33 έναντι 30, οι ισλανδοί βουλευτές απήγγειλαν στον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε την κατηγορία πως απέτυχε να αποτρέψει το οικονοµικό κραχ που έπληξε τη χώρα το 2008, ανατρέποντας την κυβέρνηση, φέρνοντας διαδηλώσεις και ακρωτηριάζοντας το εθνικό νόµισµα. Ο πρώην πρωθυπουργός παραπέµπεται έτσι στο ειδικό δικαστήριο, το οποίο συγκαλείται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Ο Χάαρντε δεν είναι πια ούτε βουλευτής. Ο πρώην αρχηγός του Κόµµατος της Ανεξαρτησίας δεν κατέβηκε στις εκλογές του 2009. Μέσα σε µια νύχτα, η Ισλανδία, µια χώρα µε πληθυσµό µόλις 320.000 κατοίκων, κατέληξε από «οικονοµικό θαύµα», όπως την έλεγαν κολακευτικά οι διεθνείς τραπεζίτες, στα σκουπίδια, όταν έσκασε η τραπεζική φούσκα της.
Υστερα από ιλιγγιώδη οικονοµική ανάπτυξη, κατά την οποία τραπεζίτες και επιχειρηµατίες πλούτιζαν για µία δεκαετία, η παγκόσµια οικονοµική κρίση βύθισε τη χώρα σε µια πολιτική και οικονοµική κόλαση, όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν τέτοιες µέρες πριν από δύο χρόνια.

Για τον κύριο...
... Χάαρντε ειλικρινά δεν δίνουµε δεκάρα. Μακάρι να τον βρει η νέµεση που του αξίζει. Μάλιστα θα επιθυµούσαµε να συµβεί το ίδιο και µε πολλούς άλλους πολιτικούς, σε πολλές άλλες χώρες, αν κάποτε έρθει και γι’ αυτούς η ώρα του καταλογισµού των ευθυνών. Επειδή και αυτοί, όπως ακριβώς ο Χάαρντε, προτίµησαν να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές των λαών τους και να ακούσουν τις συµβουλές ανθρώπων σαν κι αυτούς που περιγράφει ο σκηνοθέτης Φέργκιουσον στο ντοκιµαντέρ του: αντικοινωνικά στοιχεία µε εγκληµατική δράση, που είχαν εκκολαφθεί σε εργαστήρια απάτης.

Ο στενότερος...
... σύµβουλος του πρωθυπουργού Χάαρντε, ο οικονοµολόγος και καθηγητής Φρεντ Μίσκιν, ήταν ακόµη µέλος του διοικητικού συµβουλίου της Αµερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (λέει ο οικονοµικός αναλυτής Τάιλερ Ντάρντεν), όταν έγραφε στην έκθεσή του για τη «Χρηµατοπιστωτική σταθερότητα στην Ισλανδία», το 2006: «Η οικονοµία έχει ήδη προσαρµοστεί στη χρηµατοπιστωτική απελευθέρωση, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο και η επίβλεψη είναι γενικά πολύ ισχυρά». Σε λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα η Ισλανδία θα χρεοκοπούσε.
.
Βλ. και
- Σύμβουλοι από τη Μποτσουάνα στην Ουάσιγκτον για να Βοηθήσουν στην Ανόρθωση της Αμερικανικής Οικονομίας - Η Φούσκα των Οικονομολόγων  
- Η Προδοσία(;) των Οικονομολόγων

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)