28.4.12

Αυτοκίνητο - Δουλεύοντας για τις μηχανές και τα τηλεοπτικά σκουπίδια


Aπό το ιστολόγιο eperson με τίτλο:


Σας υπενθυμίζω ότι ήδη Γνωρίζετε τα εξής:
  1. εδώ και δεκαετίες άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο -χωρίς καν κύρηξη πολέμου- βομβαρδίζονται και δολοφονούνται για να έχει το αυτοκίνητό Σας καύσιμα,
  2. αν και σε όλες τις χώρες οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε διαρκώς χειρότερες συνθήκες, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις αντί να ορίσουν ως άμεση προτεραιότητα την ηθική, οικονομική και ουσιαστική υποστήριξη αυτών, όρισαν ως μεγαλύτερη προτεραιότητα την οικονομική υποστήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών και του εμπορικού κυκλώματος τους με την άμεση χρηματοδότηση τους και με 'αποσύρσεις',
  3. η χρήση του αυτοκινήτου είναι εξάρτηση, άνθρωποι που δεν είχαν χρήματα πρόσφεραν κυριολεκτικά το αίμα τους ως αντάλλαγμα ενός μπιτονιού βενζίνης,
  4. ως οδηγός αυτοκινήτου καθημερινά η ποιότητας της ζωής Σας χειροτερεύει: κίνηση, εκνευρισμός, διαπληκτισμοί, τραυματισμοί, κ.α.
  5. ως άνθρωπος καθημερινά ο ζωτικός Σας χώρος μειώνεται και την θέση του καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα,
  6. ως Πολίτης βρίσκεστε σε μόνιμη παρακολούθηση για το καλό Σας -κάμερες κυκλοφορίας-,
  7. η οικονομική Σας αφαίμαξη από τέλη, ασφάλειες, βενζίνες, ανταλλακτικά, συντήρηση κτλ Σας είναι γνωστή, απλά την σημειώνω.
  8. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ο φυσικός χώρος για να έχουμε όλοι από ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο και να το χρησιμοποιούμε όποτε μας κάνει κέφι, η εφαρμογή αυτού του τρόπο μετακίνησης απαιτεί τεράστιες σπατάλες σε υποδομές, αλλοίωση του περιβάλλοντος στις ανάγκες των αυτοκινήτων, ατμοσφαιρική ρύπανση και αύξηση της θερμοκρασίας από τις μηχανές των αυτ/των και από τα συστήματα ψύξης/θέρμανσης τους.
Το λογικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι έχουμε πάρει λάθος δρόμο στον τρόπο εφαρμογής αυτής της εφεύρεσης.
Επιπροσθέτως, πόσες ώρες δουλειάς Σας απαιτούνται για να πληρώσετε την αγορά ενός αυτοκινήτου; 
Έχετε αντιληφθεί ότι δουλεύετε για να πληρώνετε μηχανές, διότι τα αυτοκίνητα φτιάχνονται από ρομποτ; 
Δηλαδή, πρέπει να δουλεύετε για να πληρώνετε τα ρομποτ. 
Η τεχνολογία υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο ή το αντίστροφο ισχύει; 
Δηλαδή, είναι ο άνθρωπος υπηρέτης της τεχνολογίας; 
Σας παρακαλώ δώστε μόνη/ος μια απάντηση.

Και επίσης, ικανοποιούν τα ποιοτικά Σας κριτήρια ως Πολίτες και ως άνθρωποι τα προγράμματα που υπάρχουν στην τηλεόραση; 
Εσείς τα χρηματοδοτείτε εμμέσως μέσω των διαφημήσεων, και οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν τα αυτοκίνητα
Επειδή το κόστος των διαφημίσεων περιέχεται στην τιμή του αυτοκινήτου, τελικά, Εσείς με τις αγορές Σας πληρώνετε τα προγράμματα που μετά είστε 'αναγκασμένες/οι' να παρακολουθήσετε.

Σκεφτείτε πόσες ώρες είστε υποχρεωμένες/οι να περάσετε καθημερινά μέσα στο αυτοκίνητό Σας. 
Θυμηθήτε τι είστε υποχρεωμένες/οι να ακούτε αυτές τις ώρες και συνειδητοποιήστε ότι μετά από αυτό δεν έχετε πλέον ούτε τον χρόνο ούτε το κουράγιο να Φανταστείτε τον Κόσμο τον οποίο θα θέλατε Εσείς να δημιουργήσετε και να ζήσετε. 
Τελικά αναγκάζεστε να ζείτε σε έναν Κόσμο που άλλοι φαντάστηκαν και Εσείς τον χτίζετε για λογαριασμό τους.
Αν όλα τα παραπάνω Σας φαίνονται αρλούμπες έχω μια τελευταία ερώτηση που θα ήθελα να απαντήσετε στον εαυτό Σας: 
Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες Σας ευχαριστεί και Σας διασκεδάζει η οδήγηση του αυτοκινήτου Σας; 
Αν η απάντηση είναι θετική τότε λυπάμαι που Σας 'υποχρέωσα' να διαβάσετε αυτό το κείμενο. Αν είναι αρνητική Σας προτρέπω να σκεφτείτε και να φανταστείτε άλλους τρόπους ικανούς να εξηπηρετήσουν όχι μόνο Εσάς αλλά όλους Μας -τελευταία καταμέτρηση 6,7δις- και να συζητήσετε τις προτάσεις Σας με τους συνανθρώπους Σας.
Επιτρέψτε μου παρακαλώ να Σας υπενθυμήσω ότι η Φαντασία μας εκτός από τα όρια που εμείς της βάζουμε, στην φυσική της εφαρμογή έχει τα όρια του πλανήτη που ζούμε και, τουλάχιστον η λογική λέει ότι, πρέπει να είναι σεβαστά από όλους μας.
Γενικότερα τώρα, να επισημάνω ότι οι αιώνες της μισθωτής κοινωνίας υπήρξαν μία περίοδος όπου η αξία των ανθρώπων μετριόταν με βάση την αγοραστική αξία της εργασίας τους. 
Σε έναν αυτοματοποιημένο κόσμο η εμπορευματική αξία της ανθρώπινης εργασίας γίνεται ασήμαντη. 
Προτείνω να αφήσουμε επιτέλους τις μηχανές να δουλέψουν, και προπαντός, να σταματήσουμε να τις πληρώνουμε. 
Φαντάζεστε έναν Κόσμο όπου αντί να πληρώνουμε τις μηχανές-ρομποτ μας πλήρωναν αυτές για να επιλέξουμε τα προιόντα που παράγουν; 
Πόσο παράλογος Σας φαίνεται ένας Κόσμος που αναπτύσσεται και εξελίσσεται βάση των επιλογών Σας και όχι βάση των εξ άνω επιβολών;
Φαντασία, Γνώση, Θέληση και Ανθρωπιά.
 

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)