14.5.11

Είναι κι Αυτοί Άνθρωποι

Οι "αφανείς" άνθρωποι και οι "αφανείς" θάνατοι


Μια ιστορία του ΝΑΤΟ και της ... προστασίας των αμάχων


Άρθρο στην Ελευθεροτυπία με τίτλο:

Του Γ. Παντελάκη

Στην πολιτισμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα, είναι δυνατόν να αφεθούν να πεθάνουν από ασιτία μεσοπέλαγα 61 άνθρωποι;
Η απάντηση είναι καταφατική.
Πρόκειται για πρόσφυγες -ανάμεσά τους και βρέφη- από τη Λιβύη, από μια περιοχή που δομικάζεται από εμφύλιο πόλεμο δηλαδή.

Βρέθηκαν σ' ένα πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία.
Οπως αποκάλυψε προχθές ο βρετανικός «Γκάρντιαν», μονάδες του ΝΑΤΟ άφησαν αβοήθητους τους Αφρικανούς μετανάστες να πεθάνουν από πείνα και δίψα!
 Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως οι επιβαίνοντες στο πλοίο έμειναν αβοήθητοι, παρ' ότι και ένα πολεμικό ελικόπτερο και ένα αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ τους προσέγγισε.
Τους εντόπισαν δηλαδή μεσοπέλαγα, αλλά άφησαν το ακυβέρνητο πλοίο για 16 ολόκληρες ημέρες στην τύχη του. Που τώρα μάθαμε ποια ήταν αυτή.

Χθες, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε έρευνα για το τραγικό περιστατικό, αλλά αυτό δεν ξεπλένει την ντροπή συνολικά της Ευρώπης.
Και όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών του συγκεκριμένου περιστατικού, όπως η Γαλλία, η Μάλτα και η Ιταλία.
Την ντροπή των βολεμένων Δυτικών, που εδώ και καιρό αφιερώνουν πολλές ώρες και τεχνογνωσία για να καταστρώνουν σχέδια αποτροπής εισόδου απελπισμένων μεταναστών στην Ευρώπη.
Παρ' ότι η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή.
Μετανάστες οικονομικοί που φεύγουν από τις χώρες τους όχι με δική τους ευθύνη.
Αλλά αρκετές -αν όχι όλες τις- φορές επειδή οι Δυτικοί έχουν συντελέσει στη δημιουργία δραματικών συνθηκών στις χώρες αυτές.

Φαντάζομαι πως αν η χώρα προέλευσης των ανθρώπων αυτών δεν ήταν η Λιβύη, αλλά μια χώρα της Δύσης, τώρα θα είχαν στηθεί ήδη διεθνή δικαστήρια...

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)