11.12.10

Haaretz - Πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες προς τωρινούς: Πάρτε σκληρά μέτρα κατά του Ισραήλ για τους εποικισμούς και την παραβίαση των Διεθνών Νόμων


.

Μετά την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη,
η Γαλλία γνωστοποίησε χθες ότι αναγνωρίζει κι αυτή
ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος
στα σύνορα πριν τον πόλεμο του 1967, βλ. Εδώ

Η Ελλάδα;


Απόσπασμα άρθρου από την Ισραηλινή Εφημερίδα Haaretz


26 πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του πρώην επικεφαλής της ΕΕ Σολάνα και του πρώην Προέδρου της Γερμανίας Ρίτσαρντ φον Weizsäcker, ασκούν πιέσεις στους ηγέτες του κόσμου να καταστήσουν την Ιερουσαλήμ υπόλογη για την άρνησή της να υπακούσει το διεθνές δίκαιο.


Σε μια ασυνήθιστη επιστολή που απέστειλαν την Πέμπτη στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ, οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων πρώην επικεφαλής των κρατών και επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργανώσεων, επικρίνουν τις πολιτικές του Ισραήλ.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι ο πρώην ύπατος της Ε.Ε, εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας Ρίτσαρντ φον Weizsäcker, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι και ο πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρεη Ρόμπινσον.

Η ομάδα συνέταξε σειρά συστάσεων προς την σημερινή ηγεσία της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο στα μέσα Νοεμβρίου.

Το έγγραφο διατυπωμένο σε αυστηρό ύφος συμμερίζεται την απόφαση των κυβερνήσεων των χωρών της Νοτίου Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.
Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να υποστηρίξει την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και να θέσει τέρμα στην κατοχή.
Η συνέχεια Εδώ

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)