3.7.10

Η Αντίσταση της Λετονίας και το Ξεπούλημα των Θεσμών της Ευρώπης στις "Αγορές"

...............
..........Από το χθεσινό άρθρο του Ρούσσου Βρανά στο [ Δρόµοι ] στα Νέα.


Εχουµε φωνάξει:...
... «Είµαστε όλοι Αµερικανοί» (όταν οι Αραβες πυρπολούσαν την καρδιά της Αµερικής το 2001). «Είµαστε όλοι Παλαιστίνιοι» (όταν οι Ισραηλινοί έκαιγαν τη Γάζα το 2008).
Κι έχουµε φωνάξει και πολλά άλλα, ωθούµενοι από τη συναισθηµατική φόρτιση σηµαντικών γεγονότων, τα οποία είναι αδύνατο να τα θυµηθεί κανείς όλα.
Εχουµε φωνάξει πως είµαστε όλοι οτιδήποτε.
Παρ εκτός από Λετονοί. ΄
Κι όµως, αν το φωνάζαµε αυτό όλοι σήµερα, ίσως να άλλαζε ριζικά τη ζωή µας.

Το συνταγµατικό...
... δικαστήριο της Λετονίας αρνήθηκε να δεχθεί πως το µνηµόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση της χώρας µε το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο πλήρες µέτρων λιτότητας που διασφαλίζουν τους δανειστές της - υπερέχει της εθνικής έννοµης τάξης.
Από όλη την Ευρώπη, µόνο σε αυτή τη µικρή βαλτική χώρα φαίνεται να βρίσκει για την ώρα ασφαλές καταφύγιο η Δικαιοσύνη, η τρίτη εξουσία του συστήµατος, αφού οι άλλες δύο, η εκτελεστική και η νοµοθετική, δείχνουν σήµερα να έχουν παντού αλωθεί από εξωγενείς και εξωθεσµικούς παράγοντες.
Και όµως, οι ελεύθερες κυβερνήσεις κρέµονται από µια ευαίσθητη συνταγµατική ισορροπία ανάµεσα σε αυτές τις τρεις εξουσίες, έγραφε πριν από τρεις αιώνες ο διαφωτιστής Μοντεσκιέ στο «Πνεύµα των νόµων».
Τρεις αιώνες αργότερα, µας απειλούν τα σκοτάδια. .

Η άλωση...
.... της τρίτης εξουσίας στην Ευρώπη είναι µία διαδικασία που άρχισε εδώ και χρόνια, µε δούρειο ίππο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και µε βασικό πεδίο δράσης τα κοινωνικά ζητήµατα.
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που έλαβε πριν από δύο χρόνια στις υποθέσεις Βίκινγκ και Βάξχολµ.
Υστερα από προσφυγή της ιδιοκτησίας αυτών των δύο σκανδιναβικών επιχειρήσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η απεργία δεν είναι θεµελιώδες δικαίωµα.
Ηταν µια επίθεση σε ένα δικαίωµα το οποίο είναι νοµοθετικά και συνταγµατικά κατοχυρωµένο στις σκανδιναβικές χώρες.
Οµως, αυτό το δικαίωµα θεωρείται ασυµβίβαστο µε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβάλλουν την οµαλή λειτουργία της αγοράς ως επικρατούσας κάθε άλλου δικαιώµατος («περιορισµοί µπορούν να τεθούν στην άσκηση θεµελιωδών δικαιωµάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην οργάνωση της εργασίας).
Με τις αντεργατικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε συνδυασµό µε τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών συνθηκών για ευελιξία στην αγορά εργασίας και µαζικές ιδιωτικοποιήσεις του εθνικού πλούτου,
ο νέος ευρωπαϊκός νοµικός «πολιτισµός» έχει ανοίξει τεράστιες τρύπες στα εθνικά συστήµατα δικαίου, µε άµεσους συνεργούς τις κυβερνήσεις.
Οχι όµως χωρίς ισχυρές αντιστάσεις από τα δικαστικά σώµατα κάποιων χωρών, όπως πιστοποιεί η περίπτωση της Λετονίας.

Ο πολιτικός...
... φιλόσοφος Τζόρτζιο Αγκάµπεν έχει δείξει πως οι γκρίζες ζώνες αφθονούν στις δηµοκρατίες µας.
Μέσα από αυτές µπορούν και παρεισφρέουν στον οργανισµό τους ύπουλα παράσιτα, ένα σωρό ανεπαίσθητες δικτατορίες, µικρές καθηµερινές εκτροπές από τη νοµιµότητα, που για την επιβολή τους αρκεί η αόριστη επίκληση κάποιας ανωτέρας βίας.
Οι δύο πρώτες εξουσίες είναι σήµερα πια ξεκάθαρο πως έχουν µολυνθεί. Μονάχα η τρίτη εξουσία αντιδρά.
Αραγε θα προλάβει να αναλάβει τον ρόλο του απεντοµωτή, προτού µολυνθεί κι αυτή;
.

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)