16.7.10

Η Εξεταζόμενη Εξαγορά ΑΤΕ και ΤΤ από την Πειραιώς - Το Ρολόϊ του Πολιτισμού Αιώνες Πίσω

Τα παρακάτω τέσσερα κείμενα αναφέρονται στην είδηση για πρόταση της "Πειραιώς" να εξαγοράσει την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ο νυν διοικητής της Αγροτικής ήταν πριν στέλεχος της Πειραιώς), βλ. Εδώ.
.
Το 1ο και 3ο είναι από σχόλια αναγνωστών σε άρθρο Εδώ του Στάθη στην Ελευθεροτυπία, το 2ο από "αδέσποτο" σχόλιο αναγνώστη κάτω από άρθρο Εδώ στα ΝΕΑ. και
το 4ο είναι απόσπασμα από το σημερινό άρθρο [Δρόµοι] του Ρ. Βρανά στα Νέα
.
.
1. Μ.Γ:
.
Oι καραγκιοζηδες που μας "ενημερωνουν" τηλεοπτικως μιλανε, με εναν ταχατες μου "ρεαλιστικο" τροπο, για την αναγκη συγχωνευσης τραπεζων, ωστε να αντεξουν στον "ανταγωνισμο".
.
Παραλειπουν ομως σκοπιμως να αναφερουν πως η Αγροτικη Τραπεζα ειναι ενα απο τα ελαχιστα εργαλεια του ελληνικου κρατους για την ασκηση αγροτικης πολιτικης το οποιο, εαν εκχωρηθει κι' αυτο στην ιδιωτικη πρωτοβουλια (δηλαδη στην ιδιωτικη πλεονεξια) θα αρχισουμε να βλεπουμε και στον τοπο μας
φαινομενα αναλογα μ' εκεινα που υπηρξαν π.χ. στις ΗΠΑ οπου εκατονταδες χιλιαδες αγροτες επεσαν θυματα των ιδιωτικων τραπεζων, με αποτελεσμα να τους κατασχουν τα κτηματα τους και να μεταναστευσουν ως ειλωτες στις μεγαλουπολεις.
.
Και τουτο σε μια χωρα σαν την Ελλαδα, οπου ενα βασικο συγκριτικο αναπτυξιακο της πλεονεκτημα θα μπορουσε να ειναι η αγροτικη παραγωγη -κι' οχι μονο ο τουρισμος των γκαρσονιων και των "βραχιολακιων" ή, η ναυτιλια των off shore, που δεν αφηνουν σχεδον τιποτα στον τόπο.
.
Ας λεχθει ομως και ποιοι ειναι οι μεγαλομετοχοι της Τραπεζας Πειραιως κι' ας γινει κι' ενας -πρωτος εστω- συσχετισμος του γιατι αραγε μας προεκυψε κι ο κ. Κωνσταντοπουλος ως ... προεδρος του ΠΑΟ.
.
Δεν χρειαζονται ιδιαιτερες "συνωμοσιολογιες" για να γινει φανερο πως πισω απο τα παρασκηνια παιζονται διαφορα παιγνιδακια με μεσοπροθεσμους -ή μικροπροθεσμους, πλεον- στοχους.
.
.
2. Κουρής Νίκος, Κέρκυρα:
.
To T.T. και η Αγροτική μπορούν να γίνουν εργαλεία ανακούφισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μοχλός για την ανακατανομή του πλούτου στα χέρια του κ. Παπανδρέου.
Στο πρότυπο της Ολλανδικής Rabo Bank ας καθιερώσει στις ανωτέρω τράπεζες ένα πρόγραμμα μεταφοράς υπολοίπου από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο 2% μέχρι την αποπληρωμή χωρίς περαιτέρω κεφαλαιοποίηση τόκων και μέσω αυτών ένα δάνειο για αποπληρωμή οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο επιτόκιο και εξάμηνη περίοοδο χάριτος
και θα δεις πως θα συμμορφωθούν κι άλλες τράπεζες σε λογικές πολύ πιο ανθρώπινες.

Αν απεμπολήσει και το τελευταίο χαρτί που έχει στο χέρι του για τη σωτηρία των δύστυχων που πίστεψαν στα λεγόμενά του και επένδυσαν
και τώρα ζορίζονται ποικιλοτρόπως με τα μέτρα φωτιά που έχει ήδη λάβει αυτή η κυβέρνηση θα είναι σαν να κλείνει την πόρτα και στους τελευταίους πιστούς του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού κινήματος.
Και όταν θα μας ψάχνει και δεν θα μας βρίσκει, δεν θα φταίει το Δ.Ν.Τ.!.....
...
.
3. Bletsas Nikos:
.
"Πάντα οι κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμοί ήταν ελλειμματικές και ζημιογόνες.
Πάντα ερχόντουσαν οι μεσσίες ιδιώτες και σαν "βλάκες" που είναι σκάγανε ένα μάτσο λεφτά κι αγοράζανε με συμφέρουσες για το δημόσιο συμφωνίες αυτές τις άθλιες επιχειρήσεις απαλλαγμένες από χρέη βέβαια.
.
Και αφού σαβουρώνανε ένα σωρό υπερκέρδη, τα τσεπώνανε και αντίο και εγκαταλείπανε πάλι τις επιχειρήσεις διαλυμένες κι ερχότανε πάλι το δημόσιο να τις αγοράσει και να τις σώσει και να τις ξαναβουλιάξει και να τις ξαναπουλίσει και να ξανανοίξει ο νέος κύκλος ιδιωτικής κερδοφορίας.
.
Μεγάλες μίζες για το πολιτικό κατεστημένο, μεγάλα υπερκέρδη για τους ιδιώτες και μεγάλη φτώχεια για τους φορολογουμένους.
Και η λήθη των πολλών χαρά των λίγων.
.
Οι πολλοί πρέπει να έχουν φορολογική συνείδηση.
Οι έξυπνοι λίγοι έχουν υπεράκτια συνείδηση.
.
Οι πολλοί πρέπει αντί να αποκτήσουν δημοκρατική, κοινωνική και πολιτική συνείδηση οφείλουν να θεωρήσουν ως υπέρτατη αρετή την φορολογική συνείδηση .
Να θεωρούν εθνικό χρέος δηλαδή ότι θα πρέπει να τα κατεβάζουν μόνοι τους, να στήνονται και να περιμένουν με λαχτάρα τον υπεράκτιο βιαστή τους ώστε όταν έρθει να εκτονώσει ξεκούραστα το άνομο πάθος του και να αποχωρήσει με την ανέλπιστη ηδονή ότι δεν άφησε δεκάρα τσακιστεί να του ξεφύγει.
.
Και οι πολλοί να τρώνε το παραμύθι και να αγανακτούν με την παραοικονομία του μπογιατζή, του ηλεκτρολόγου, του τραγουδιστή και του περιπτερά που προσπαθούν κάτι να γλυτώσουν μπας και φάνε και λίγο κρέας εκτός από φακές .
.
Και οι πολλοί να εξεγείρονται με τις αυθαιρεσίες των απόκληρων και φτωχών που κτίζουν καμιά παράγκα στη ζούλα μπας και κερδίσουν τρία-τέσσερα τετραγωνικά παραπάνω για να μην κοιμάται τα παιδί στο καναπέ στο σαλόνι.
Και επειδή πολλοί ξεφύγανε και τολμήσανε να πάρουν ένα αυτοκίνητο ή να αγοράσουν κανένα διαμερισματάκι θά έρθουν τα τεκμήρια διαβίωσης να τους τιμωρήσουν αφού τόλμησαν να διανοηθούν ότι μπορούν και αυτοί οι κατώτεροι να πάρουν λίγο απ την λάμψη των μεγάλων εκλεκτών.
.
Και θα έρθουν οι πράσινοι φόροι, τα πράσινα τέλη και η πράσινη φτώχεια για τους πολλούς και η πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα κέρδη για τους λίγους.
Και το πράσινο ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τους πολλούς στη καφέ έρημο.
.
Τελικά αυτό το σεμνό και ξεκούραστο και ευγενικό χρώμα της φύσης έκρυβε μέσα του τόση δύναμη απάτης που και η φύση η ίδια έχει μείνει άναυδη.
Γι αυτό έγινε και το αγαπημένο χρώμα για τα κάθε είδους παπαγαλάκια που πολλαπλασιάζονται και πληθαίνουν και φωνάζουν όλο και πιο δυνατά μην τυχόν και ξεφύγει και ακουστεί και κάτι διαφορετικό.
.
.
4. Απόσπασμα από το σημερινό άρθρο [Δρόµοι] του Ρ. Βρανά στα Νέα:
.
"Οπως αποκάλυψε η πιο πρόσφατη έκθεση της Εurostat, µολονότι η χειρότερη οικονοµική κρίση από το 1930 έχει στερέψει τα έσοδα των κρατών, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να µειώνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και να αυξάνουν αυτή των εργαζοµένων.
.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν περιορίσει τη µέση φορολογία των επιχειρήσεων στο ιστορικό χαµηλό του 23,2%.
Και µιλάµε για όλες τις κυβερνήσεις. Ολες οι κυβερνήσεις, κάθε απόχρωσης, βάζουν τους εργαζοµένους να πληρώσουν την κρίση του καπιταλιστικού συστήµατος.
.
Πρόκειται δηλαδή για µια βίαιη αναδιανοµή του εισοδήµατος από τα κάτω προς τα πάνω, που οξύνει ακόµη περισσότερο τις ανισότητες.
Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καθορίσει ως ποσοστό στόχο για τη φορολογία των επιχειρήσεων το 45%.
Μετά το 1992 και το Μάαστριχτ, αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και έπεσε στο 30%.
Και στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας µειώθηκε ακόµη περισσότερο.
.
«Το 1688, οι άγγλοι βαρονέτοι είχαν εκατονταπλάσιο εισόδηµα από το εισόδηµα των υπηρετών τους και των εργαζοµένων τους»
«Το 2008, τα πρωτοκλασάτα στελέχη των 100 µεγαλύτερων επιχειρήσεων του χρηµατιστηρίου του Λονδίνου έλαβαν αµοιβές που ήταν 141 φορές περισσότερες από την αµοιβή ενός εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης».
.
Κάθε φορά που βάζουµε κάτω τους αριθµούς, διαπιστώνουµε πως οι εισοδηματικές ανισότητες γυρίζουν το ρολόι του ανθρώπινου πολιτισµού αιώνες πίσω.
.
Σαν να µην έχει αυτή η βαρβαρότητα ένα τέλος"
.

Βλ. και Ολα τζάμπα!

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)