17.7.10

O Aσθενέστερος και Δανειζόμενος Προτείνει Εξαγορά του Ισχυρότερου και Δανειστή - Αυξάνει Έτσι τη Μετοχή του και Μειώνει τον Άλλον - Ο Εισαγγελέας;

Παρατίθενται τρία πρόσθετα κείμενα για την εξοργιστική είδηση για πρωτοβουλία της τράπεζας Πειραιώς να κάνει προσφορά να εξαγοράσει ΑΤΕ και ΤΤ και μάλιστα με ευτελές τίμημα.
.
Σημειώνεται ότι:
- Η Πειραιώς (Αγγελόπουλοι και Βαρδινογιάννηδες και "κυπριακή offshore ενός άγνωστου έλληνα μεγαλέμπορου γούνας που κατοικεί στην Ιταλία", βλ. Οι άγνωστοι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών), εκτός από τα 3,5 δις που έχει πάρει από το κράτος και μάλιστα τα 2,2 δις πριν δύο μήνες που αναφέρεται στο πρώτο κείμενο, έχει πάρει και δάνειο 350 εκατομμύρια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γιατί δεν έχει ρευστότητα, βλ. Εδώ . Με τα χρήματα αυτά που δανείστηκε από το ΤΤ ζητάει να το εξαγοράσει (για 325 εκατομμύρια ευρώ).
..
- Το ΤΤ που ελέγχεται από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο σωσίβιο της τράπεζας Πειραιώς, καθώς άλλες τράπεζες έκλεισαν την πόρτα τους.
Γιατί η κυβέρνηση συναίνεσε στη σωτηρία της Πειραιώς δίνοντας το πράσινο φως στη διοίκηση του ΤΤ να δώσει αυτό το δάνειο;
.
- Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέχει την 1η θέση μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών και την 3η μεταξύ των Ευρωπαϊκών, από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας, βλ. Εδώ

- Oι προς εξαγορά τράπεζες κατέχουν δεκάδες συνεταιριστικές και άλλες υγιείς εταιρίες και τεράστια ακίνητη περιουσία. Με την προτεινόμενη εξαγορά θα ιδιωτικοποιηθεί περιουσία του ελληνικού λαού (και με συμβολικό τίμημα).
.
- Μήπως οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ξόδεψε η Πειραιώς για να φιλοξενήσει πάνω από 60 δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική έχουν σχέση με την κίνησή της αυτή, βλ. Εδώ, και το μώκο πολλών δημοσιογράφων για το σύγχρονο σκάνδαλο Κοσκωτά;


1. Από το ιστολόγιο Techie Chan
με τίτλο:Golden Deals

Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε πρόταση στο Δημόσιο για την εξαγορά του 33% του ΤΤ και του 77% της Αγροτικής Τράπεζας προς 701εκ ευρώ σε μετρητά.
Πρόκειται για τη χαρακτηριστικότερη απόδειξη της φεουδαρχικής αντίληψης που κυριαρχεί σε όλες τις κυβερνήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει από το ελληνικό κράτος σε δάνεια και εγγυήσεις 3,5 δις ευρώ από το γνωστό πακέτο των 28δις.
Τα τελευταία 2,2 δις μάλιστα τα άντλησε μόλις πριν από 2 μήνες.

Και σήμερα ζητάει να επιστρέψει 0,7δις από αυτά τα 3,5 για να εξαγοράσει το ποσοστό του δημοσίου στο Τ.Τ. και την Αγροτική.

Με λίγα λόγια το δημόσιο τις πουλάει στην Πειραιώς με δικά του χρήματα και εγγυήσεις.

Οι δείκτες υγείας της Πειραιώς είναι σαφώς χειρότεροι του Τ.Τ.
Αντί όμως το “οπισθοδρομικό” (και γιαυτό πιο υγιές) δημόσιο Τ.Τ. να “καταπιεί” την Πειραιώς, δίνεται δώρο προκειμένου να μην ακουστεί ως εθνικοποίηση.
Μόνο που φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά για μια πολύ σοβαρή και ξεδιάντροπη μεταφορά πλούτου.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως η πρόταση εξετάζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, πράγμα που σημαίνει ότι περιμένει να κόψει αντιδράσεις.
Δεν θα μας φανεί περίεργο εάν δούμε την Εθνική και τη Eurobank να κάνουν αντιπροτάσεις (έκαστη κατέχει 6% του Τ.Τ.), όμως όποιος κι αν τελικά αγοράσει το Τ.Τ και την Αγροτική, το μόνο σίγουρο είναι πως θα το κάνει εξ’ ολοκλήρου με κρατικά χρήματα.

Εάν υπήρχε έστω κι ένας σε αυτή την κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον, θα έπρεπε να βγει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο το δημόσιο έχει κάνει μια επένδυση 38δις (28+10) σ’έναν τομέα της οικονομίας, για ποιο λόγο αυτή η επένδυση αξίζει σήμερα λιγότερο από 15δις και ταυτόχρονα το δημόσιο δεν διαθέτει το σύνολο των μετοχών, αλλά αντ’ αυτού μεταφέρει δωρεάν επιπλέον πλούτο.
Έστω ένας.


2. Από το ιστολόγιο Εφημερίς των Πολιτών με τίτλο:
.
του Δημήτρη Καραμήτσα *

Για όσους γνωρίζουμε κάποια περισσότερα πράγματα για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να προτείνει στο Δημόσιο την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και δη έναντι ευτελούς τιμήματος αποτελεί μια απολύτως προκλητική – επιθετική ενέργεια. Ακόμα πιο προκλητική είναι η αναφερθείσα από τα ΜΜΕ θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πρόταση !!!.

Ηδη έχει γίνει λόγος από αρκετούς αρθρογράφους για την προκλητική ενέργεια, ο δανειζόμενος να θέλει να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία του δανειστή (και δη προφανώς με τα χρήματα που δανείστηκε ή πρόκειται να δανειστεί στο μέλλον) !!!.
Δανειστής της Τράπεζας Πειραιώς και των υπόλοιπων ιδιωτικών τραπεζών, εάν δεν το έχετε καταλάβει ή δεν το γνωρίζετε είναι ο ελληνικός λαός.

Η ίδια η ζοφερή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε οφείλεται κατά κύριο λόγο στον δανεισμό των 28 δις + 10 δις από τον ελληνικό λαό – δημόσιο κορβανά προς τις τράπεζες.

Στον δανεισμό δε αυτό υποχρεώθηκε ο ελληνικός λαός χωρίς να λάβει καμία σοβαρή εξασφάλιση (π.χ. εμπράγματες ασφάλειες επί της ακίνητης περιουσίας τους) και κανένα άξιο λόγου αντάλλαγμα.

Στην «οικονομία της αγοράς» την οποία πιστά ακολουθούν άπασες οι τελευταίες κυβερνήσεις, η εξαγορά των τραπεζών αυτών θα ήταν η 1η σε σειρά αξιολόγησης ανταλλαγμάτων λύση.
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου προτίμησαν την λύση της άνευ εξασφάλισης και ανταλλαγμάτων στήριξης, διακυβεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού και παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του δικαίου, της «αγοράς» και της προστασίας του δημόσιου χρήματος.

Πέρα όμως από όλα αυτά, αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος και σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των «διεθνών οίκων αξιολόγησης» (την γνωστή τριάδα του αίσχους) είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση και κατάσταση από την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Για να ακριβολογούμε: βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση κατά τις εκτιμήσεις τους.

Ως άνθρωπος που έχει καταδείξει και χτυπήσει τις λειτουργίες των «οίκων» αυτών θα μπορούσα να έχω σοβαρές επιφυλάξεις για κάθε τους αξιολόγηση. Όμως το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι το τι πιστεύω προσωπικά, αλλά το γεγονός ότι η και η λειτουργία της οικονομίας είναι καπιταλιστική και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Παπανδρέου λειτουργεί καπιταλιστικά.

Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν ο ασθενέστερος και ευρισκόμενος σε φάση διαρκούς υποβάθμισης να καταθέτει πρόταση για την εξαγορά του ισχυρότερου και ευρισκόμενου σε καλύτερη θέση, χωρίς μάλιστα να έχει επιστρέψει πρώτα τα δάνεια που έλαβε;

ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΟΛΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑς ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ;
Και με ποιο τίμημα;

Απευθύνω ευθεία ερώτηση στον κ. Παπανδρέου :
κ. Πρωθυπουργέ, θα πουλούσατε ποτέ κάτι που αξίζει 100 δις Ευρώ (γιατί αυτή είναι περίπου η αξία των δύο κρατικών τραπεζών) προς 701 εκατομμύρια;

Θα πουλούσατε την Δωδώνη, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την Εταιρεία Λιπασπάτων, την ΣΕΚΑΠ, την «Αγροτική Ασφαλιστική» και δεκάδες άλλες εταιρείες με όλες τις εγκαταστάσεις και τα ακίνητά τους έναντι 701 εκατ. Ευρώ ;

Ολες αυτές οι εταιρείες και πολλές άλλες σημαντικές εταιρείες ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα !!!.
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι δύο τράπεζες εκ των οποίων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι υγιέστατο από κάθε άποψη, αλλά και σειρά μεγάλων εταιρειών με ανεκτίμητη περιουσία, ακόμα και με στρατηγικό χαρακτήρα για την χώρα.

Είναι σαφές ότι, όποιος τολμήσει να προχωρήσει τέτοιες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης διαπράττει προπαρασκευαστικές πράξεις των αδικημάτων της απάτης και της απιστίας και δη σε βαθμό κακουργήματος.

Υπάρχει όμως και μία ολόκληρη σειρά πράξεων που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει ήδη την παρέμβαση Εισαγγελέα:

- Πρώτα από όλα:
το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσκάλεσε κανένα δημόσια και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά των ανωτέρω τραπεζών. Επίσης δεν υπήρξε καμία γνωστή απόφαση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, δεν έγινε αποτίμηση της αξίας των τραπεζών, ούτε καν υπάρχει σύμβουλος αποκρατικοποίησης !!!.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και ξαφνικά εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς να καταθέτει προσφορά για την εξαγορά των τραπεζών.

Μάλιστα οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι την παραλαμβάνουν και κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες οι παράγοντες του υπουργείου επιχαίρουν !!!.
Είναι σαφές ότι αύριο θα πρέπει να αποδεχθούν, να παραλάβουν και να επιχαίρουν με την αίτησή μου να εξαγοράσω το σύνολο της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του τιμήματος των 10 Ευρώ !!!.

Θα πρέπει συνεπώς να διερευνηθεί πρώτα από όλα ποινικά η ανωτέρω κίνηση και οι ανωτέρω ενέργειες και πράξεις.
Η κατάθεση της πρότασης προκάλεσε σοβαρότατη αύξηση της τιμής των μετοχών και προσωρινή άρση της διαπραγμάτευσής του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και σοβαρότατες σε αξία αγορές.

Μήπως θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει η διερεύνηση για ζητήματα μόχλευσης της τιμής των μετοχών;

- Περαιτέρω,
η ίδια η αξιολόγηση από την Τράπεζα Πειραιώς της αξίας των πακέτων εξαγοράς μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών, στα 701 εκατομμύρια Ευρώ δεν δημιουργεί αρνητικές συνέπειες για την περιουσία του ελληνικού λαού (τις εν λόγω τράπεζες);

Ιδίως, αφού μόνο η αξία του ενεργητικού τους είναι 100πλάσια ;

Ακόμα και εάν είχε επίσημα και «νόμιμα» αποφασιστεί η πώληση μια τέτοια προσφορά δεν θα αποτελούσε ένα αρνητικό παράγοντα, ακόμα και ως εκτίμηση της αξίας των εν λόγω τραπεζών;
Να γιατί ο εισαγγελέας θα έπρεπε να είχε ήδη παρέμβει και θα πρέπει να το πράξει άμεσα για να προστατευτεί η περιουσία του ελληνικού λαού.

Οι ίδιοι οι Ελληνες και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αυτές, έχοντας άμεσο έννομο συμφέρον οφείλουμε να καταθέσουμε μηνυτήριες αναφορές, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγές κατά παντός υπευθύνου !!!.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ:
Εχω ήδη στηλιτεύσει την συμπεριφορά και της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών. Είναι, δυστυχώς για όσους τους στήριξαν, η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι στο ξεπούλημα της χώρας και της περιουσίας του ελληνικού λαού θα μας βρουν μπροστά τους, εμένα και εκατομμύρια Ελληνες που αγαπούν τον τόπο τους και δεν ανέχονται τα ξεπουλήματα της δημόσιας κοινής περιουσίας.

Το να αποδέχεσαι την παραλαβή τέτοιων προσφορών πέρα από την ποινική του διάσταση, έχει μία σημαντικότατη πολιτική αξία: αποδεικνύεις ότι είσαι οπαδός του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ενας σοβαρός υπουργός που ενεργεί υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού θα είχε αρνηθεί να παραλάβει τέτοιες «προσφορές» (ειδικά εάν κομιστής τους ήταν ένας «σύντροφος») και με δηλώσεις του θα είχε κατακεραυνώσει την ενέργεια και την ουσία της.

Γνωρίζουμε σε ποιο καθεστώς έχουν περιέλθει οι τράπεζες της χώρας, το είχε εκθέσει και προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός, προκύπτει από τις «αξιολογήσεις των διεθνών οίκων», όμως το ξεπούλημα περιουσίας του δημοσίου με τεράστια αξία ακινήτων αποτελεί προδοτική πολιτικά και εθνικά πράξη.

Η δημιουργία κρατικών πυλώνων χρηματοδότησης της οικονομίας με φτηνό χρήμα, ακόμα και στην καπιταλιστική λογική που διακατέχει την κυβέρνηση αυτή, είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση.

Το ξεπούλημα και η στάση αυτή αποτελούν εθνική και πολιτική προδοσία.

Μετά ταύτα είναι αναγκαία εθνικά και πολιτικά η αποπομπή του κ. υπουργού Οικονομικών. Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, του λαού και η παραμονή του στην καίρια αυτή θέση αποτελεί εθνικό και πολιτικό έγκλημα.

Η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και ο αυτοαποκαλούμενος «πολιτικός κόσμος» της χώρας, αναλογιζόμενος την πλήρη αδυναμία του να εξεύρει λύσεις και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων, οφείλει να παραιτηθεί από κάθε θέση και αξίωμα και να αυτοεξοριστεί.

Η χώρα και ο λαός της πρέπει να προχωρήσει και να μεταβεί από την κατάσταση της «δημοκρατίας των βουκόλων» στο πραγματικό μέλλον, στην πραγματική δημοκρατία που του αξίζει και του πρέπει.

*Ο αρθρογράφος είναι αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ

3. Από σχόλιο αναγνώστη της Ελευθεροτυπίας Εδώ

Ο/Η χρεοκοπημενος:
Σε σχέση με την "Αγροτική", υπάρχει απόφαση της Ε.Ε. (με λίγο ψάξιμο θα τη βρω) σύμφωνα με την οποία μπαίνει στόχος
ο αγροτικός πληθυσμός της Ε.Ε.να μην πρέπει να ξεπερνάει το 6% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού της.

Κατά συνέπεια το ξεπούλημα της "Αγροτικής" είναι μία πολύ συνειδητή πολιτικοοικονομική επιλογή και όχι ένα ακόμη δωράκι του δημοσίου στους εντιμότατους έλληνες κρατικοδίαιτους-αντικρατιστές επιχειρηματίες.
Τώρα για το αν μπορεί ο κάθε Σάλας να αγοράζει μια δημόσια επιχήρηση (ΤΤ) με χρήματα που δανείστηκε από την ίδια, είναι προφανές πως καταφέραμε επιτέλους να "εκσυγχρονιστούμε"!

Οταν ακριβώς το ίδιο πράγμα (να αγοράσει μία τράπεζα με τα λεφτά που πήρε από την ίδια..) είχε θεωρηθεί παράνομο και το μεγαλύτερο μέχρι τότε σκάνδαλο όλων των εποχών,

ενώ σήμερα είναι κάτι το συζητήσιμο με την μέγιστη νηφαλιότητα.

Με τις υγείες μας....

Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)